Skład:
0.5 kg białego sera
2 szklanki mąki (plus ewentualnie do podsypania)
1 łyżka octu
1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
0,5 szkl cukru
0,5 szkl śmietany 18%
4 żółtka
Pół łyżeczki Zapach pomarańczowy
Wykonanie:
Ser
przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać
(rozdrobnić) nożem, potem dokładnie zagnieść ciasto rękami. Formować paluchy
lub oponki.
Smażyć na gorącym oleju, aż paluchy i oponki będą rumiane.
Posypać cukrem pudrem. Gotowe!
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, robiłam kiedyś :) Są obłędne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do polubienia mojego bloga na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek
Wyglądają cudnie i pysznie. :) Z przepisu skorzystam przy robieniu własnych.
OdpowiedzUsuńPani Joasiu, te paluchy wyglądają obłędnie!:)
OdpowiedzUsuńzrobilam dzisiaj lepszych nie jadlam !!! prosimy wowiecej z takiego talentu niebo w G...E dziekuje
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam takie malutkie pączuszki z tego ciasta.wyszły idealne, mmmmmmmmm pychotaa :))
OdpowiedzUsuń